Bjud på midsommarfest
Till midsommar känns det rätt med svenska salta smaker. Och så avsluta med en stor skål jordgubbar. En toppenstart på semestern tycker vi.
Fänkålsmatjes med västerbottenskräm
Mjäll matjessill med krispig fänkålssallad känns nytt och friskt på midsommarbordet
2 burkar matjessill à 200 g
½ rödlök
100 gram fänkålsstånd
2 msk dill, hackad
1 tsk flingsalt
½ msk rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
3 msk olivolja
Kräm
150 gram Västerbottensost
3 dl gräddfil
Gör så här:
Häll av spadet från sillen och lägg upp bitarna på ett stort fat.
Strimla rödlöken och fänkålen fint. Blanda det i en skål med hackad dill och flingsalt. Krama det med rena händer så det blir lite mjukt.
Blanda vinäger, honung, olja och rör om. Fördela blandningen över sillen.
Riv osten och blanda med gräddfilen. Servera till sillen.
Snaps förslag
Gammal Norrlands Akvavit (nr 262)
Färg Gyllengul färg.
Doft Stor, kryddig doft med inslag av kummin, anis och fänkål, ton av sherry.
Smak Ren, kryddig smak med inslag av kummin, anis, fänkål och dillfrön, ton av sherry.
Ingmar Bergmans snapsvisa
Melodi: Ingen
Tystnad….Tagning….
Grillade fiskspett med en bourgogneslungad rotfruktssallad
Matcha ett fiskspett med bourgogneslungad rotfruktssallad, mustiga smaker som vanligtvis kanske förknippas med kötträtter men som passar utmärkt med fisk.
Marulksspett
600 gram Marulksfilé, annan fast fisk som lax eller odlad hälleflundra går också fint
4 st grillspett
½ dl olivolja
salt och peppar
Rotfruktssallad
2 st rödbetor
2 st morötter
½ kålrot
4 st små potatisar
8 st Schalottenlökar
½ dl olivolja
salt och peppar
½ ask rucola
Bourgognedressing
1 st finhackad gul lök
2 msk smör
4 dl rött vin, gärna bourgogne, eller annat kraftigt vin
1 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 st färska timjankvistar
salt och peppar
Gör så här:
Skär fisken i fyra tjocka stavar, omkring fyra centimeter tjocka. Är grillspetten i trä får de ligga i vatten en halvtimma för att inte ta eld på grillen. Trä sedan på marulken på spetten, salta och peppra runt omkring och pensla med olivolja.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i lika stora, grövre bitar. Skala schalottenlökarna och halvera dem eventuellt om de är lite större. Lägg allting på en inoljad ugnsplåt, ringla över olivolja samt salta och peppra. Rosta i cirka 25 minuter i mitten av ugnen.
Fräs den finhackade löken i hälften av smöret i en ordentligt het panna, men låt inte löken få färg. När löken börjat att ”svettas” slår du på vinet, balsamvinägern och honungen samt lägger i timjanskvistarna. Sänk värmen en aning och låt koka utan lock tills ½ av den ursprungliga vätskan återstår. Sila av såsen så att endast vätskan återstår, smaka av med salt och peppar och rör slutligen i det sista av det kalla smöret för att ge såsen en blank yta.
Slå över dressingen över de rostade rotfrukterna och vänd om ordentligt. Avsluta eventuellt med att vända ner ruccolasallad.
Grilla spetten på en het grill eller i ugn (ca 250 grader). Grilla ca 1,5-2 minuter på de respektive fyra sidorna. Pensla eventuellt med lite mer olivolja under tiden.
Vin förslag
Rött vin:
Duck Pond Pinot Noir 2006 (nr 96062)
Vitt vin:
C J Pask Roy’s Hill Unoaked Chardonnay (nr 2730)
Färska jordbubbar
Servera alltid färska jordgubbar i överflöd.
Glad midsommar!
Hej. Hittade din blogg när jag sökte efter ett recept och tänkte att andra kanske vill hitta dig också. Så jag tog mig friheten att länka till dig från min sajt. Vill du ändra något så bara maila så hjälper jag till!