Vad är rå Choklad?
Kakaobönor i sin naturliga form som endast fermenterats. Dom har inte upphettats eller behandlats på annat sätt.
Rå choklad innehåller:
Magnesium, basiskt mineral
Rå choklad är antagligen den främsta källan till magnesium. Bra för hjärtat, hjärnan och matsmältningssystemet (motverkar förstoppning). Viktigt för att bygga starka skelettben. Balanserar hjärnans kemi. Kakaobönor har tillräckligt med magnesium för att balansera ett underskott i kroppen.
Järn
Rå Kakaoinnehåller 314% av U.S RDA järn per 28 gram. Järn ingår i det protein som förser blodet med syre och därmed håller blodet friskt.
Krom
Är en viktig spårmineral som hjälper till att balansera blodsockret. Väldigt många har brist på detta ämne. Råa kakaobönor innehåller tillräckligt mycket för att balansera ett underskott i kroppen.
Anandamin (lyckoämnet)
Är ett endorfin som naturligt produceras i kroppen efter träning. Anandamin har bara funnits i en enda växt- kakaobönan. Anandamin är känt som ”lyckoämnet” eftersom det frigörs i kroppen när vi är lyckliga. Dessutom innehåller kakao ett enzym som tar ner kroppens förmåga att bryta ner anandamin. Det betyder att när vi äter kakao kan naturligt anandamin och kakao anandamin stanna kvar i kroppen längre och alltså få oss att må bra längre.
Teobromin
Kakao innehåller vanligtvis 1 % teobromin. Teobromin är en effektiv bakteriehämmare. Teobromin är en släkting till koffein men stimulerar inte centrala nervsystemet i kroppen.
Antioxidanter
Kakao innehåller den högsta koncentrationen av antioxidanter av alla födoämnen i världen. I förhållande till vikt har kakao mer antioxidanter än rött vin, blåbär, granatäpple, acai och gojibär tillsammans.
Kakao innehåller även. . .
Zink, koppar, vitamin c, omega 6, tryptofan, serotonin
Koffein?
Till skillnad från den allmänna uppfattningen innehåller kakao väldigt lite koffein. Ett snitt på noll till en tjugondel av vad som finns i kaffe.
Hur ska jag äta mina kakaobönor?
Krossade till frukosten i müslin
I en fruktsmoothie
På glass, fruktsallad, desserter
Som snack på bussen, kanske med lite tranbär eller russin
Gör en gudomlig crème genom att mixa kakaobönor, avokado och dadlar i en mixer.
Jag brukar köpa mina kakaobönor från Sencha på östermalm i Stockholm
En guide till rawfood och rå choklad är boken ”Naked chocolate” av David Wolfe & Shazzie.
Besök www.rawfood.com för mera information.
Hej!
Vilken bra sida du har!!!
Har jag förstått rätt att du helt enkelt maler kakaobönan, typ som kaffebönor, och använder direkt?
Jag brukar köpa råa ”cocoa nibs” eller rå-chokladpulver (jag bor i usa), men det måste ju vara så himla mycket billigare att köpa bönorna.
Ibland köper jag en 100 procentig chokladkaka som jag smälter och har i minimalt med lönnsirap. Men den är ju inte rå, så jag antar att vitaminer och andra ämnen redan försvunnit…
mvh
Malin
Hej!
Kul att du gillar sidan!
Ja det är precis så jag menar, det är enkelt att mala sina egna bönor till kakao och det går toppen att stöta de hela bönorna i mortel till nibs, även om det är lite jobb med det.
Den 100% kakan är tyvärr upphettad om det inte står att den är ”raw” och då finns det inte så mycket näring kvar, men det är ju mycket bättre än att äta en lägre halt.
Jag brukar göra raw choklad bitar, jag ska lägga upp ett bra recept inom kort.
Ha det så Bra!
Raw food friend
Var kan man köpa rå cacao?
Hej!
DU kan köpa råa kakaobönor på Sencha på Nybrogatan 42 i stockholm
kolla http://www.sencha.se för karta och öppettider etc.
Mvh
Matochdryckestips!
Hej!
Här är ett annat ställe som jag sprang på för ett tag sedan som säljer råa krossade kakaobönor http://www.gojibaretc.se/butik/category/kakaobonor/